dinsdag 14 mei 2013

Het Stadskantoor: Zichtbaar, Vindbaar en Bereikbaar


Auteur: Dennis Broers

Aan de westkant van het centraal station wordt aan de Mineurslaan het gemeentelijk stadskantoor van Utrecht gebouwd. Dit kantoor wordt de locatie binnen Utrecht waar burgers en ondernemers voor al hun vragen terecht kunnen komen. De voorbereidende werkzaamheden van dit kantoor zijn begonnen in september 2010, de bouw van het stadskantoor begon in mei 2011. Verwacht wordt dat de oplevering van dit stadkantoor in 2014 plaats gaat vinden. In deze blog wordt allereerst het gebouw beschreven en daarna wordt ingegaan waarom Utrecht een centraal stadskantoor bouwt.

Het gebouw dat aan het einde van het centraal station van Utrecht wordt gebouwd wordt een samenhang van meerdere gemeentelijke diensten die gezamenlijk op deze locatie worden gevestigd. Utrecht heeft voor deze werknemers, ongeveer 3000 werknemers, veel ruimte nodig en bouwt voor deze werknemers een kantoor van 90 meter hoog met een vloeroppervlakte van 65.000 vierkante meter. De opdrachtgever voor dit stadskantoor is NS stations, welke zorgt voor de vernieuwing van het gehele stationsgebied en de aannemer is Boele & van Eesteren en G&S Bouw. In het gebouw wordt ruimte gemaakt voor 2500 werkplekken, 270 parkeerplaatsen en 2200 fietsenstallingen. Een deel van de 3000 werknemers van Utrecht werkt in deeltijd, waardoor 2500 werkplekken genoeg is voor de gemeente Utrecht. Het ontwerp werd gemaakt door de architect Dirk Jan Postel, van het Rotterdamse Architectenbureau Kraaijvanger en Urbis met Christian Muller. Het ontwerp moest herkenbaar worden binnen Utrecht, waardoor het stadskantoor herkenbaar is voor de bewoners van Utrecht en hierdoor makkelijk te vinden is. Daarnaast moet het een zogenaamde “eyecatcher” binnen Utrecht worden, waardoor het gebouw bekend staat op internationaal niveau. Het ontwerp bestaat uit twee delen die in het midden samenkomen en dus de letter H vormen. Het kantoor wordt deels boven de nieuwe terminal van de NS station gebouwd en boven de busstation. Het ontwerp bevat drielaags ramen, zonnecollectoren voor warm water en bevat een groen dak, waardoor de architecten een grote duurzaamheid willen creĆ«ren.

De indeling van het stadskantoor is als volgt: De begane grond is ingericht voor ontvangst en representatie, in de daarop volgende verdiepingen bevindt zich de frontoffice van de gemeente Utrecht. Op de zesde etage worden de vergaderzalen geplaatst. Boven de vergaderzalen worden de werkplekken bevestigt, met te beginne op de zevende etage die directe verbinding heeft met de frontoffice op de zesde etage. Op de achtste etage bevinden zich de werkplekken voor projecten en programma’s. Op de negende etage bevindt zich een facilitair plein. Op de tiende etage is er plaats voor ontmoeting en zijn eetgelegenheden gevestigd. De technische faciliteiten van Utrecht bevinden zich op de elfde etage. In de Noordelijke toren bevinden zich de kantoren die directe actie voeren met de frontoffice en dus die direct te maken hebben met de dienstverlening. In de bovenste etage van de Noordelijke toren, de 21 etage, is er ruimte voor representatie en tot slot bevindt zich in de Zuidelijke toren de kantoren die beleid en ondersteuning bieden.

De grootste reden voor de bouw van dit nieuwe stadskantoor in het plaatsen van de huidige gemeentelijke loketten, die nu verspreid staan over Utrecht, op een locatie. Hierdoor kunnen ondernemers en burgers sneller terecht voor hun vragen bij de gemeente. De verschillende loketten die in dit kantoor gevestigd worden zijn hieronder opgenoemd. De gemeente wil met dit stadkantoor zichtbaar, vindbaar en bereikbaar worden. Zichtbaar wordt de gemeente met de keuze van het ontwerp, het gebouw heeft een hoogte van 90 meter waardoor het al van een verre afstand te zien is. Ook is het gebouw een van de grootste stadskantoren van Nederland en staat het centraal in het stationsgebied van Utrecht. Vindbaar wordt de gemeente Utrecht door het samenvoegen van de verschillende gemeentelijke loketten op een locatie is de gemeente  ook beter vindbaar voor alle gemeentelijke diensten en producten. Het gebouw is uitstekend bereikbaar met de fiets en het openbaar vervoer. Het gebouw is als het ware op het centraal station van Utrecht gebouwd en de bushaltes komen naast het gebouw. Waardoor het gebouw dus uitstekend bereikbaar is met trein en bus. Verder is de stations terminal een verbinding van West-Utrecht met Oost-Utrecht waardoor het gebouw centraal staat binnen Utrecht.

De volgende gemeentelijke diensten worden in het gebouw gevestigd:
- Accountantsdienst                                     - Dienst Burgerzaken & Gemeentebelastingen
- Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling     - StadsOntwikkeling
- Dienst Wijken (Deels)                               - Dienst Stadswerken (deels)
- Dienst Ondersteuning                               - Bestuurs- en Concerndienst
- Projectbureau Leidsche Rijn                     - Projectorganisatie Stationsgebied
- Gemeentelijke Geneeskundige & Gezondheidsdienst (GG&GD)
Ook het college van burgemeester en wethouders van Utrecht verhuist naar het nieuwe stadskantoor.

De volgende loketten die nu verspreid staan over de stad zullen worden geplaatst in de nieuwe publieksruimte van dit nieuwe stadskantoor:
- Burgzaken                         - Bureau Inburgering          - Gemeentelijke Belastingen
- Bedrijvenwinkel                - Bureau Aanbestedingen    - Geo-informatie en cartografie
- Bureau Buitenruimte         - Archeologie                       - Infocentrum Utrecht
- Culturele Zaken                - Sportaccommodaties          - Ingenieursbureau
- Onderwijs                         - Kredietbank                       - Parkeerbedrijf
- Publieksbalie Dienst         - Stadsontwikkeling              - Sociale Zaken
- Wet Maatschappelijke Ondersteuning
- Informatiecentrum Stationsgebied
- Uitleen Natuur- en Milieueducatie        

Bron: http://www.CU2030.nl 
                                   

Geen opmerkingen:

Een reactie posten