donderdag 6 juni 2013

Planning Stationsgebied

Auteur: Tim van Stralen

Planning Stationsgebied

Er zijn verschillende projecten gaande in het Stationsgebied. Deze projecten hebben veel met elkaar te maken. Als er bij een project een vertraging optreedt dan heeft dit grote gevolgen voor de andere projecten die aan de gang zijn. Daar komt ook nog bij dat de projecten door onderhandelingen of gesprekken vertraging kunnen oplopen. Het is dus duidelijk dat het moeilijk is om een oorzaak van een vertraging aan de wijzen, omdat het aan zoveel verschillende dingen kan liggen.


Planningsanalyse

De projecten in het Stationsgebied kunnen elkaar wel is overlappen. Voorbeelden hiervan zijn de Catharijnesingel/ Hoog Catharijne, OV-terminal/ Stadskantoor en OV-terminal/ Stationsplein Oost /voorzetgebouw. Nu er zoveel projecten tegelijkertijd aan de gang zijn is het belangrijk dat er een goede planning voor is. In 2010 hebben de APS partijen afgesproken om meer planning en afstemmingsoverleg te hebben met elkaar. Dit zorgt er voor dat de knelpunten beter op te lossen zijn. Dit hebben ze in 2011 ook gedaan en ze hebben het verbeterd. Door gebruik te maken van innovatieve methoden kunnen ze de planningsknelpunten beter in kaart brengen. In 2010 hebben ze de uitvoeringsplannen visueel in kaart gebracht, hieruit kan je goed aflezen welke fase voor grote wijziggingen kan zorgen in de verkeersituatie.


Planning op hoofdlijnen

Als je kijkt naar de bestuursrapportage van 2010 zijn de vertragingen van de projecten minder geworden. De verbeteringen in de planning zijn te wijten aan het feit dat de projecten in de opleverfase zitten en het is daardoor makkelijker te beoordelen wanneer ze klaar zijn.


Projecten

De planning voor de renovatie van Hoog Catharijne wordt verplaatst naar het jaar 2018. De oplevering van De OV-terminal word ook later dan verwacht. Dat komt omdat het nu duidelijk is geworden dat de aannemer tegen problemen is aangelopen, deze problemen hebben met de fasering te maken. De OV-terminal zal in 2016 klaar zijn. Door deze vertragingen worden andere projecten ook later opgeleverd dan gepland. Doordat er daardoor ook weer ruimte is gekomen in de planning word het ontwerp van het Stationsplein oost verbeterd. Ook de planning van het Stadskantoor is aangepast. Door het selecteren van de aannemers en de benodigde voorbereidingen voorafgaand aan de bouw is er meer tijd nodig geweest. Doordat er nu goed gekeken kan worden naar de vertragingen kan er een betere en up-to-date planning gemaakt worden.

Planning


Bron:

Bestuursrapportage stationsgebied 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten